TOTUL DESPRE CENTRUL DE RECUPERARE ARTEMIS
ÃŽMPREUNÄ‚ PENTRU SÄ‚NÄ‚TATE
Recuperarea medicala reprezinta un domeniu de activitate complexa, care are mai multe componente: profesionala, educationala si sociala. Prin tratamentele de recuperare medicala se urmareste restabilirea capacitatilor functionale pierdute de o persoana in urma unei traume survenite din cauza unui accident sau a unei boli.
Scopul este de a imbunatati si de a restabili capacitatea functionala si calitatea vietii pentru peroanele cu dizabilitati fizice, afectiuni dizabilitante si/sau handicap, obiectul fiind restabilirea functiei optime in contextul prezentei unor diverse leziuni fizice, tisulare si/sau functionale.
Centrul de Recuperare Artemis pune la dispozitie servicii de recuperare medicala prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj si o echipa de 10 terapeuti care asigura servicii de calitate la norme europene.
CE ESTE RECUPERAREA MEDICALA SI CUM SE EFECTUEAZA?
​
Prin tratamentul de recuperare se intelege largirea cadrului asistentei medicale acordate pacientului prin includerea, de catre medic, in planul terapeutic si a perioadei de convalescenta, neglijata in trecut. Obiectivul terapeutic, care era centrat pe vindecarea leziunii si restaurarea anatomica a organului sau segmentului lezat, se completeaza astazi cu preocuparea pentru restaurarea functiei, pe care natura nu o acorda spontan in cadrul unei convalescente pasive.
Recuperarea medicala cunoaste doua etape: unul precoce, care incepe odata cu debutul bolii, in care, pe langa tratamentul clasic, medicamentos, chirurgical, ortopedic etc., se introduce, ca adjuvant, metodologia fizicala si etapa de recuperare medicala (sau recuperare functionala) propriu-zisa, in care terapia fizica trece pe primul plan. La sfarsitul acesteia, pacientul se va putea intoarce la activitatea anterioara apreciindu-se ca este recuperat din punct de vedere functional sau va necesita o readaptare socioÂprofesionala care presupune orientarea lui spre o noua activitate sau profesie.
Tratamentul fizic utilizat in reabilitarea medicala reprezinta acea parte a terapiei ce foloseste factorii fizici, incluzand urmatoarele capitole (metode): hidroterapia, termoterapia, electroterapia, masoterapia (masajul), kinetoterapia, ergoterapia, pneumatoterapia, terapia cu inhalatii.
CARE SUNT AFECTIUNILE CARE NECESITA RECUPERARE MEDICALA?
​
In principal, 3 categorii de afectiuni necesita recuperare medicala:
AFECTIUNILE NEUROLOGICE
Hemi-, para-, tetra- plegii/pareze
Paralizii/pareze de nervi periferici, polineuropatii etc.
Boli degenerative ale SN: scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica, leuconevraxita, boala Charcot-Marie-Tooth, boala Friedreich, boala Kugelberg-Wellander etc.
​
AFECTIUNILE REUMATICE:
Artroze (coxartroze, gonarÂtroze operate sau nu, spondilartroze etc.)
Hernii de disc lombare, cervicale, lumbago, 1. sciatica
Reumatisme inflamatoarii (spondilita anchiIozanta, poliÂarÂtrita reumatoida, spondilartrite seronegative, artropatie psoriazica etc.)
Reumatisme abarticulare: tendinite, bursite, fasciile, entezite, miozite, periartrite, fibromialgia etc.
Altele: gut, condrocalcinoza, polimialgie reumatica, sclerodermie, poli- si dermato- miozita etc.
​
AFECTIUNI ORTOPEDICE SI/SAU POST-TRAUMATICE:
Fracturi, luxatii, entorse, disjunctii etc.
Osteonecroze aseptice de cap femural, de cap humeral etc.
Proteze solduri, genunchi etc.
Algoneurodistrofie
Tulburari de statica vertebrala: scolioze, cifoze
Osteoporoza
Boala Paget
Alte boli: osteite, spondilodiscite, hiperostoze, osteocondrodisplazii.
Pe langa aceste boli, recuperarea medicala este necesara si in:
Infarct miocardic
Boli vasculare (tulburari de circulatie arteriala sau venoasa)
Boli degestive, renale, pulmonare, dermatologice, ginecologice etc.
In oricare din situatiile de mai sus, tratamentul trebuie prescris de un medic specialist in reabilitare medicala in urma unui consult si, eventual, a unor investigatii suplimentare (radiografii, rezonanta magnetica, computer tomograf si/sau analize de laborator). Tratamentul recuperator se va efectua fie in regim ambulatoriu, fie, in cazurile severe si/sau nedeplasabile in regim de internare. Esential este ca tratamentul fizical sa fie precoce si sustinut pana la o completa recuperare, iar in cazurile cronice sa constinuie zilnic la domiciliul bolnavului (cu sau fara ajutorul familiei sau/si al unui personal specializat: maseur, kinetoterapeul etc).
In multe din afectiuni (majoritatea celor reumatice, ortopedice si chiar neurologice), tratamentul recuperator trebuie completat, pentru o cat mai buna reusita, cu o cura balneara intr-o statiune de profil.